Вакансії

Французький музей повернув вкрадену 50 років тому статую

Директор музею Катрін Моне та детектив Артур Бранд @bbc
Директор музею Катрін Моне та детектив Артур Бранд @bbc

У Франції історичний музей в Шатійон-сюр-Сен зміг повернути римську статую бога Вакха, що зникла майже 50 років тому. У грудні 1975 року злодії викрали бронзову скульптуру Вакха в образі дитини, датовану I століттям. Разом зі статуєю пропали 5 тисяч римських монет.

Обʼєкт знайшли завдяки нідерландському детективу Артуру Бранду, що спеціалізується на пошуку предметів мистецтва. За словами детектива, з ним звʼязався клієнт, який хотів дізнатися більше про статую після того, як йому її запропонував австрійський колекціонер. Бранд відшукав вирізку про скульптуру в археологічному журналі 1927 року, а потім французька поліція знайшла звіт про крадіжку. 

Також детектив додав, що він зв’язався з колекціонером, який не хотів, щоб у його колекції була вкрадена річ, тому вирішив повернути її, але згідно з французьким законодавством за зберігання потрібно заплатити невелику суму. Половину вартості сплатила місцева влада, а решту надав аукціонний будинок, що спеціалізується на античному мистецтві, розташований в англійському портовому місті Гарвіч. За словами Бранда, директорка музею заплакала від радості, коли побачила скульптуру. 

Статую висотою 40 сантиметрів знайшли на місці галло-римського села Вертіллум на сході Франції в 1894 році, згодом її представили на паризькій виставці найкращих творів французького мистецтва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: