Вакансії

Інституції запустили цифрову платформу, присвячену Марселю Дюшану

Марсель Дюшан у Центрі мистецтв Волкера, 1965 рік  @walkerart.org
Марсель Дюшан у Центрі мистецтв Волкера, 1965 рік @walkerart.org

Філадельфійський музей мистецтв, Центр Помпіду й Асоціація Марселя Дюшана запустили цифрову платформу Duchamp Research Portal, присвячену Марселю Дюшану. На платформі розміщені унікальні матеріали, взяті, зокрема, з архівів Алексіни та Марселя Дюшана, Архіву Аренсберга у Музеї мистецтв Філадельфії, архівних колекцій Асоціації Марселя Дюшана, колекції Андре Бретона та Костянтина Бранкузі у Центрі Помпіду, а також документи з ретроспективних виставок Дюшана у Філадельфії (1973) та Парижі (1977).

Duchamp Research Portal надає вільний доступ до більше ніж 18 тисяч документів і майже 50 тисяч відцифрованих зображень, які повʼязані з життям, діяльністю Марселя Дюшана та його звʼязками з авангардною художньою спільнотою. Опубліковані документи, листування та зображення демонструють всі періоди життя і творчості Дюшана у Франції та США.

Особливу увагу ресурс приділяє матеріалам, присвяченим створенню та встановленню останньої великої роботи художника Étant donnés 1° la chute d’eau, 2° le gaz d’éclairage. Дюшан працював над скульптурою з 1946 до 1966 року. Наразі Étant donnés зберігається у Музеї мистецтв Філадельфії.

За словами директора Філадельфійського музею мистецтв Тімоті Раба, сьогодні люди отримують досвід онлайн-мистецтва більш ніж будь-коли, і ця виняткова співпраця з Центром Помпіду й Асоціацією Марселя Дюшана пропонує багато онлайн-матеріалів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: