Вакансії

Іракські художники планують прибрати свої роботи з Берлінської бієнале

Робота Раеда Мутара на Берлінській бієнале @artnews
Робота Раеда Мутара на Берлінській бієнале @artnews

Іракські художники — Саджад Аббас, Раед Мутар і Лейт Карім — планують прибрати свої робити з 12-ї Берлінської бієнале. Проєкти розмістили в одному просторі із фотографіями французького художника Жана-Жака Лебеля, на яких зображені тортури іракських ув’язнених в Абу-Грейб.

Проти інстиляції виступила одна з учасниць бієнале Ріджин Саакян, написавши відкритого листа. В якому Саакян звинуватила організаторів заходу у використанні фотографій задля комерційних цілей та без згоди жертв. Також художницю обурило й те, що відвідувачі мали пройти через світлини зі сценами насильства, аби побачити роботи іракських авторів. У відповідь на це організатори запропонували іншу локацію для розміщення іракського мистецтва на бієнале.

«Команда бієнале вела діалог із художниками з того моменту, як вони висловили свою стурбованість. Як тільки вони сказали нам, що вони незадоволені розміщенням їхніх робіт, ми відразу відреагували та почали шукати рішення», — зазначає головний куратор бієнале Кадер Аттіа

Нагадаємо, виставка триває з 11 червня до 18 вересня 2022 року. Темами заходу стали глобальний капіталізм та деколоніалізм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: