Вакансії

Кабмін відреагував на петицію проти реорганізації Довженко-Центру

Довженко-Центр @ukrainer
Довженко-Центр @ukrainer

Кабінет Міністрів України відреагував на петицію проти реорганізації Довженко-Центру. У вересні відповідний документ набрав необхідні 25 тисяч голосів для його розгляду. Автор петиції вважає, що реорганізація «Довженко-Центру» — це фактична ліквідація інституції.

У Кабміні зазначили, що Довженко-Центр — це неприбуткове підприємство, яке має «покривати всі видатки, пов’язані з основною статутною діяльністю за кошт доходу, отриманого від своєї господарської діяльності». Центр працює за кошти державної дотації та доходу від оренди приміщень. В уряді наголосили, що адміністративні та інші витрати перевищують обсяги бюджетного фінансування. Також у Кабміні вважають, що центр не є архівною установою й фільмофондом, а лише зберігачем фільмофонду.

Інституція відреагувала на відповідь Кабміну, назвавши її «відвертим і цинічним плювком в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, нашим міжнародним партнерам». Довженко-центр вважає, що керівництво Держкіно має піти у відставку.

«Ми дуже здивовані, чому Кабмін так довго зволікав із реакцією на петицію, якщо у своїй відповіді він повторив, місцями дослівно копіюючи, усі маніпулятивні тези Держкіно. (…).Держкіно й Кабмін хочуть передати всі повноваження щодо архівування української кінематографічної спадщини сплячій установі без штату, практичного досвіду і зрозумілої діяльності, яка, на “експертну” думку Голови Держкіно, не працювала 10 років, а зараз візьме й “запрацює”», — зазначає Довженко-центр.

Нагадаємо, у середині серпня Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру. На думку інституції, це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: