Вакансії

Картина із зображення звірств росіян у Бучі спричинила скандал у Франції

@artnews
@artnews

Шість французьких асоціацій захисту дітей попросили вилучити картину швейцарської художниці Міріам Кан під назвою fuck abstraction!, яку демонструє Токійський палац у Парижі. Робота, яка зображує акту сексуального насильства, навіяна звірствами російських військових у Бучі.

Картину експонується в рамках ретроспективи Міріам Кан «Моє серіальне думання», яка включає понад 200 її робіт від 1980-х до сьогодення. У своїй творчості Кан досліджує проблеми фемінізму, сексуального насильства, расизму та антисемітизму.

У поясненні до роботи зазначається, що ця картина є коментарем до злочинів проти прав людини, скоєних армією рф в Україні. Художниця створила цю картину після того, як побачила повідомлення про зґвалтування російськими військовими жінок і дітей в Україні та фото масових поховань у Бучі.

Картина Міріам Кан, fuck abstraction!

Щоправда, частина публіки побачила в ній пропаганду педофілії та дитячої порнографії. Критики навіть створили петицію з вимогою вилучити роботу з експозиції, документ зібрав 13 тисяч голосів. В інституції скандал пояснили словами самої художниці.

«Це не діти. Ця картина розповідає про те, як сексуальність використовується як зброя на війні, як злочин проти людства. Контраст між двома тілами показує тілесну силу гнобителя і переможеного, який стоїть на колінах і пригнічений під час війни», — наголошує Токійський палац.

На захист авторки стала міністерка культури Франції Рімі Абдул Малакта виступивши в парламенті із заявою про те, що свобода самовираження і творчості гарантується законом. Художницю також підтримав і суд, який розглянув справу на екстреному слуханні та дозволив далі експонувати картину. За словами судді Сільві Відаль, роботу не можна сприймати поза її контекстом, оскільки вона має на меті засудити жахи війни. Виставка триватиме до 14 травня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: