Вакансії

Картини Тернера та Моне зображують рівень забруднення під час промислової революції

Клод Моне, Вестмінстерський палац
Клод Моне, Вестмінстерський палац

Учені зі США та Франції виявили картини Тернера та Моне, відображають забруднення повітря та затуманювання неба над Лондоном та Парижем унаслідок промислової революції. Дослідники проаналізували 60 робіт Тернера та 38 картин Моне, які містять зображення міських пейзажів Лондона та Парижа.

Учені розробили статистичну модель, аби виміряти контрастність робіт та виявили, що збільшення викидів діоксиду сірки спричинило зменшення контрастності на картинах. Зокрема, чіткі обриси в роботах Тернера перетворилися на туманні контури, а насичені кольори — на пастельні, а його стиль почав дедалі більше тяжіти до імпресіонізму. Така сама тенденція спостерігається і на картинах Моне. Учені дійшли до висновку, що роботи художників відображують рівень забруднення повітря під час промислової революції.

Нагадаємо, британські та турецькі вчені дійшлись до висновку, що чоловічі пеніси на картинах збільшились упродовж XV–XXI століть. Відповідне дослідження оприлюднили в щомісячному медичному журналі BJU International.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: