Вакансії

Куди піти з 13 до 19 червня

Даніїл Немировський, 2022 рік. Виставка «Мистецтво воєнного стану. Архів» в київській галереї The Nakeed Room
Даніїл Немировський, 2022 рік. Виставка «Мистецтво воєнного стану. Архів» в київській галереї The Nakeed Room

Виставка «Мистецтво воєнного стану. Архів»

Коли: з 24 лютого до дня перемоги 

Дe: The Naked Room, Київ 

Для багатьох українських митців потреба реагувати миттєво стала життєво необхідною дією — способом каналізації надто сильних емоцій, актом персонального протистояння російській агресії. Художники публікують свої твори в соціальних мережах, де ті миттєво стають частиною колективного переживання. З початку повномасштабного вторгнення росії ГО МСМ започаткували проєкт «Мистецтво воєнного стану. Архів». Щодня Ольга Балашова, Галина Глеба та Тетяна Лисун ведуть своє кураторське спостереження за митцями, які реагують на війну мистецтвом. Кожна робота в архіві має дату публікації у соцмережах, яка зазвичай збігається із датою створення. Точкою відліку кураторського спостереження є четвер 24 лютого, коли вся країна прокинулася від перших бомбардувань. І воно триватиме до нашої перемоги.

На виставці в галереї The Naked Room показані роботи з цього зібрання, які наразі доступні для експонування. Вона триватиме до моменту, коли буде оголошено про фактичне і юридичне завершення військового стану.

Роботи учасників резиденції «Робоча кімната»

Коли: з 4 червня до 18 червня 

Де: «Асортиментна кімната», Івано-Франківськ

У франківській галереї «Асортиментна кімната» представлять роботи учасників резиденції «Робоча кімната». З початком повномасштабного вторгнення Леся Хоменко ініціювала створення прихистку для художників зі всієї України. Нині проєкт налічує 17 резидентів.

Серед учасників виставки: Саша Курмаз, Катерина Алійник, Таїра Умарова, Ярослава Хоменко, Євген Арлов, Нікіта Кадан, Маша Леоненко, Євген Самборський, Лео Троценко, Ольга Єрємеєва, Ярема Малащук, Олександр Суровцов, Даніїл Галкін, Леся Хоменко, Жанна Кадирова, Олексій Сай та Катерина Бучацька. Кураторкою експозиції стала Анна Потьомкіна.

Виставка «У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х»

Коли: 15 червня о 16:00

Дe: Fondation Beyeler, Базель

Виставка має на меті підкреслити самобутність українського модернізму, що довгий час перебував у тіні тогочасних російських мистецьких течій. Вона спирається на глибоке дослідження українського мистецтва XX століття та буде представлена у музеї Тиссена-Борнемісса (Мадрид, Іспанія). На виставці будуть представлені близько 100 експонатів з провідних українських музеїв та державних і приватних колекцій Західної Європи (Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Австрії). До виставки увійдуть роботи таких українських митців, як Олександр Богомазов, Олександра Екстер, Володимир і Давид Бурлюки, Михайло Бойчук, Вiктор Пальмов, Василь Єрмилов, Анатоль Петрицький, Вадим Меллер та iнші.

«У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х» реалізований у партнерстві з Національним художнім музеєм України та іншими українськими установами. Організатором презентації проєкту в Fondation Beyeler виступили благодійний фонд Art for Victory UA та Центр сучасного мистецтва М17 у Києві.

Виставка It was crowded yesterday

Коли: з 14 травня до 30 червня

Де: ArtEast Gallery, Берлін

Київський дует графікинь Etchingroom1, до якого належать Крістіна Ярош й Анна Ходькова, представлять виставку It was crowded yesterday. Проєкт містить роботи, створені після повномасштабного вторгнення рф.

Виставка «Справдешні чудовиська Марії Приймаченко»

Коли: з 10 червня до 31 липня 

Де: Національний музей Тараса Шевченка, Київ 

Наївне мистецтво Приймаченко видається й справді родом із дитинства — щире, безпосереднє, поза правилами раціонального світу дорослих. Але разом із тим її роботи не існують поза контекстом сучасності, а навпаки доповнюють його сенсами, яких нам сьогодні так бракує. Прості форми і чисті яскраві кольори допомагають виокремити із навколишньої реальності найважливіше — можливість творення світу власноруч.

Виставка «Я в Україні. Я поза Україною» 

Коли: 10 червня о 18:30

Де: Адресу повідомлять після підтвердження реєстрації

У світовий прайд-місяць «КиївПрайд» привертає увагу світу до подій в Україні та до ролі спільноти ЛГБТ+ у боротьбі нашого народу проти російських загарбників. На виставці будуть представлені 12 історій квір-людей із різних міст, які зараз займаються волонтерською діяльністю, воюють у лавах ЗСУ, збирають кошти, проводять акції та інформують іноземців про війну в Україні. На презентації будуть присутні три герої_ні, чиї історії представлені на виставці.

Виставка gmunden.photo 2022

Коли: з 2 липня до 14 серпня

Де: Stadtgarten Gmunden, Гмунд

Цього року виставка має український фокус, з 18 митців — 10 українців, серед яких Анатолій Бабійчук, Ігор Гайдай, Макс Левін, Євген Нікіфоров, Євген Малолєтка. Проєкт покаже найактуальнішу сучасність через призму різноманітних поглядів, систем переконань і стратегій вираження. У сенсі буття ґрунтовний свідок свого часу, і цього року gmunden.photo реагуючи на невідкладний стан у світі запрошує українських митців до діалогу з австрійськими фотографами та відеомейкерами. Виставкові контейнери gmunden.photo відіграють роль передачі зіткнення аспектів переживання бурхливих екзистенційних обставин, з якими стикаються українські митці під час війни, що триває.

«Виставку про наші відчуття»

Коли: з  10 червня до 21 серпня

Дe: «Мистецький арсенал», Київ 

Часом здається, що ми намарно витрачаємо зусилля: за межами збудованого нами крихкого комфорту постає розіп’ятий війною чужий ворожий простір. У будь-який момент він може розширитися, поглинувши наш безпечний острівець. Чи думаємо ми про це? Чи радше заколисуємо свій страх, ховаючи його глибше під оболонкою часом удаваного, а інколи й цілком щирого оптимізму? Чи звикаємо ми до усвідомлення, що як раніше вже не буде? Буде якось інакше, можливо, навіть прекрасно, але точно буде не так. У такій новій реальності, між «до» і «після», шукаємо місце музеям, виставкам — мистецтву. 

У цих залах мала бути зовсім інша експозиція, інші твори, інакші концептуальні запитання. Війна змінила наші плани і змусила сфокусуватися на новому досвіді, шукаючи мистецькі відповідники власних відчуттів. Амбівалентність наших емоцій і думок — саме про це ми намагаємося сказати цією експозицією. Красне мистецтво — наче екран, за яким мерехтять наші страх і біль. І навіть сам термін «красне мистецтво» — це щось на межі професійного жаргону й ностальгії за спокійними часами. Нам ідеться про багатошаровість, неостаточність і невизначеність того, що ми проживаємо в ці дні. Про численні відмінності між глибиною і поверхнею нашого міста, коли ідилічна краса квітучих каштанів не означає безхмарність. Але ні біль, ні шок не вичерпують нашого життя. Тут теж є надія, впертість, відданість, любов. Усе ще є і прекрасне, і є майбутнє. Те, що здавалося тривіальним, у ці дні набуває автентичного, глибокого звучання.

Проєкт «Уяви Україну»

PinchukArtCentre та Музей сучасного мистецтва M HKA представили проєкт «Уяви Україну», який складається з трьох частин і має на меті підтримку українського культурного фронту. Ініціатива створена спільно з Офісом Президента України, Центром образотворчих мистецтв Bozar та Європейським парламентом. 

Виставка «Уяви Україну. Мистецтво як критичне ставлення»

Коли: 6 травня до 21 серпня

Де: Музеї сучасного мистецтва M HKA, Антверпен

Роботи Сергія Браткова, Давида Чичкана, Нікіти Кадана, Ніколая Карабіновича й Алевтини Кахідзе; новий мурал Анни Щербини; відео українських митців Яреми Малащука та Романа Хімея, Даніїла Ревковського й Андрія Рачинського, Дани Кавеліної, Ніколая Карабіновича, Яни Бачинської. Вступне відео на пісню «Обійми мене» Святослава Вакарчука та Akustikos Art Group.

Виставка «Уяви Україну. Великі та маленькі історії» 

Коли: з 6 травня до 21 червня 

Де: Центр образотворчих мистецтв Bozar, Council Room, Брюссель

Роботи Сергія Браткова, Нікіти Кадана, Алевтини Кахідзе, Лесі Хоменко, Оксани Шачко та Анни Звягінцевої.

Виставка «Художник як свідок» 

Коли: з 6 травня до 21 червня 

Де: Центр Parliamentarium Європейського парламенту, Брюссель

Роботи Сергія Браткова, Олександра Бурлаки, Нікіти Кадана, Алевтини Кахідзе, Ніколая Карабіновича, Жанни Кадирової та Лесі Хоменко.

«Це Україна: Захищаючи свободу»

Коли: з 23 квітня до 7 серпня

Де: палаццо Scuola Grande della Misericordia, Венеція 

PinchukArtCentre та Фонд Віктора Пінчука відкриють виставку «Це Україна: Захищаючи свободу» у венеційському палаццо Scuola Grande della Misericordia. Проєкт, який проводиться в партнерстві з Офісом Президента України й Міністерством культури та інформаційної політики України, входить до офіційної супутньої програми La Biennale di Veneziа та відбудеться замість виставки The Future Generation Art Prize @ Venice 2022. Серед представлених художників: Нікіта Кадан, Стефан Медицький, Борис Михайлов, JR, Марина Абрамович, Євгенія Білорусець, Дем’єн Герст, Олафур Еліассон, Такасі Муракамі, Марія Приймаченко, Леся Хоменко та Тетяна Яблонська. 

Piazza Ucraina 

Де: сади Джардіні, Венеція

У межах Венеційської бієнале Український павільйон, кураторами якого є Борис Філоненко, Лізавета Герман і Марія Ланько, відкриє виставку Piazza Ucraina. Інсталяцію реалізовано спільно з Українським мистецьким фондом екстреної допомоги (UEAF).

Проєкт представлять у садах Джардіні просто неба. Роботи українських митців висітимуть на колонах навколо памʼятника, щільно засипаного мішками з піском — посилання на поширену в українських містах практику захисту культурних памʼяток від обстрілів. Інсталяція створена за проєктом української архітекторки Дани Косміної. 

Виставка «Музи не мовчать»

Коли: з 15 червня до 18 вересня 

Де: Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», Львів

На повномасштабне вторгнення росії в Україну особливо активно зреагувало творче середовище. Другий фронт — культурний фронт, який не мовчить, переживає, фонтанує ідеями і має активну позицію. Художники, дизайнери, архітектори і представники інших напрямів через соціальні мережі та масові медіа демонструють безліч нових робіт, де рефлексують на війну. «Ніхто не міг спрогнозувати, що культура в умовах війни виявиться настільки плідною і потрібною. Ніколи не міг подумати, що таке скорочення дистанції між подіями й відображенням видасть стільки сильного матеріалу та захопить мене як куратора. Ця виставка не про війну. Вона про творчість у час війни, сміливість, свободу й оригінальність, які варто цінувати тут і тепер», — розповідає куратор виставки Павло Гудімов. Частиною проєкту є створення онлайн-платформи, де буде представлено більша кількість творів авторів виставки. У проєкті беруть участь: Володимир Будніков, Жанна Кадирова, Влада Ралко, Тіберій Сільваші, Дмитро Молдованов, Ярослав Мотика, Альбіна Ялоза, Ігор Янович, Юрій Денисенков, Ганна Друль, Андрій Дудченко, Ірина Каленик, Олександр Король, Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Антон Логов, Садан, Данило Мовчан, Володимир Семків, Денис Шиманський, AZA NIZI MAZA, Pictoric, balbek bureau, Hochu Raju Re +, Дроздов та партнери, Андрій Варениця, та інші.

Виставка «Галерея у вікні»

Коли: з 19 травня до 31 січня 

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з Shcherbenko Art Centre. У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру. 

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа ІЗОЛЯЦІЯ спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавелінв, Антон Карюк, Катерина Лісовенко та Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: