Вакансії

Куди піти з 21 по 27 червня

Анна Миронова, «Вода одна», артбук ©Щербенко Арт Центр
Анна Миронова, «Вода одна», артбук ©Щербенко Арт Центр

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ПОДІЇ

Як організувати трансляцію онлайн-івенту

Коли: 22-23 червня

Реєстрація: тут

The show must go on/offline — це серія освітніх майстер-класів про технічну реалізацію діджитал-подiй. Програма з 5 зустрічей розрахована на менеджерів, які організовують гібридні події власними силами, невеликою командою та з обмеженими ресурсами. Цього тижня своїм досвідом поділяться: Павло Сірко (motion designer & media artist, Intercity Live і Respublica FEST), Ілля Ремізовський (технічний режисер фестивалів Intercity Live та Respublica FEST), Юра Базак (засновник kontrabass promo) та Олександр Єфремов (режисер фестивалю Intercity Live).

«Між минулим та минулим: що описує поняття історіографічного повороту в мистецтві»

Коли: 21 червня о 16:00

Місце: онлайн

Поняття історіографічного повороту стало частіше використовуватись в Україні протягом останніх років. Хоча в цілому йдеться про тенденцію звернення сучасних митців до минулого, досі не існує узгодженого розуміння, що саме означає цей термін, а його інтерпретації викликають суперечки. Щоб обговорити «історіографічний поворот» в українському та міжнародних контекстах, Минуле / Майбутнє / Мистецтво разом із PinchukArtCentre проведуть дискусію на перетині історії, філософії та мистецтвознавства.

Книжковий Арсенал

Коли: з 23 по 27 червня

Місце: «Книжковий Арсенал», Київ

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» заснований 2011 року «Мистецьким арсеналом» і відбувається там щорічно навесні. Щороку під час книжкового фестивалю видавництва України представляють свої колекції книг; письменники, журналісти, громадські та культурні діячі проводять дискусії; на сцені триває зачитка віршів від професіоналів та аматорів, а день закриваємо живими концертами від виконавців.

Борис Кашапов «Концепція загубилася в інтернеті»

Коли: 25 червня

Місце: бар «Окно», Київ

Під час гостьового івенту букінгу Strela відбудеться найкороткотриваліша виставка Бориса Кашапова. 15 років тому художник створив медіароботи зі серії «Член суспільства», проте їхня концепція загубилася в інтернеті й ніде не була презентована. У п’ятницю з 18:00 до 23:00 роботи знову стануть доступними в діджитал форматі, а гості бару зможуть уважно їх розглянути й знову забути.

Фестиваль «Конструкція» 2021

Коли: до 27 червня

Місце: Дніпро

«Конструкція» — фестиваль нових медіа та аудіовізуального мистецтва в міському просторі. Проєкт звертається до фізичного та уявного образу міста Дніпра (колишній Дніпропетровськ), відкриває новий погляд на його особливості та підвищує ступінь уваги до спільного: простору, відповідальності, майбутнього. Фестиваль проходитиме у гібридному форматі: частина заходів буде онлайн, частина — офлайн у Дніпрі. Щоб не розгубитися в кількості подій і точно відвідати найцікавіше, радить редакція Your Art.

Вхід — вільний, за реєстрацією. Події відбудуться з урахуванням усіх актуальних протиепідемічних вимог.

Журналістика VS Критика: як створювати сайт про мистецтво

Коли: 27 червня, 16:30

Місце: «Книжковий Арсенал», Київ

Ми раді запросити вас на нашу першу офлайн-подію, яка відбудеться 27 червня о 16:30 у Мистецькому Арсеналі (Зал Епілог) в межах «Книжкового арсеналу». На ній ми презентуємо друкований номер Your Art, розкажемо про роботу редакції, а головне — про особливості створення текстів про мистецтво з погляду журналістики, а не критики.

ВИСТАВКИ

Sexy OLX

Коли: з 19 червня

Місце: «Хлєбзавод», Київ

Sexy OLX — це проєкт-дослідження народної сексуальності через український живопис. Він складається з виставки колекції та самвидав каталогу.

Проєкт Sexy OLX спочатку не планувався таким, яким його зараз можна побачити. Це не цілісний проєкт, а, ймовірніше, проєкт-пазл, що складався поступово й неквапливо упродовж останніх 8 місяців. Спочатку це була група в інстаграмі під назвою crazy yarmarok, де архівувалися різні незвичні оголошення української народної реклами, переважно з OLX. Головна мета проєкту — показати щире бачення краси людського тіла, як різні художники та художниці з усієї України зображують вітальну сексуальну енергію.

«Медіатори моменту»

Коли: з 23 червня

Місце: «Книжковий Арсенал», Київ

Проєкт «Медіатори моменту» презентує зібрання мистецьких книг Анни Миронової, серед яких щоденники та артбуки-інтерактивні об’єкти. Артбуки художниці, на противагу стандартизованому книжковому формату, є зібранням візуальних повідомлень — абстрактних рисунків, що заповнюють поверхню аркушів і транслюють селективні уривки з її персональної пам’яті. У цьому проєкті Анна Миронова постає медіаторкою часу та відчуттів, які його огортали; подій, які відбувались і у її особистому, і у суспільному житті; вражень та сенсів, які відгукуються у ній зараз, коли вона гортає ці сторінки.

«Шкільна цигейка»

Коли: з 23 червня

Місце: «Книжковий Арсенал», Київ

«Шкільна цигейка» — серія малюнків-екскурсів усередину власної пам’яті, а саме тих її закапелків, де зберігаються спогади про перебування в початкових класах школи. Основні кольори, наявні майже в усіх малюнках, — відтінки йоду та зеленки — «обмежена палітра» перебігу дитинства радянської доби й тогочасних дитячих травм. Протягом кількох років я «занотовувала» фрагменти власного пам’ятання, що пройшло крізь м’ясорубку реального-свого та реального-чужого, уявного-свого та уявного-чужого і зрештою накопичилося завалою незручного минулого, яке ніяк не мине. Корпус малюнків став умістилищем усього, позбавленого місця в легітимній картині персонального, цензурованого сумлінням, витісненого здоровим глуздом.

«Абстрактне світло»

Коли: до 27 червня

Місце: Dymchuk Gallery, Київ

Проєкт «Абстрактне світло» досліджує природу світла та можливостей його сприйняття. Світло є необхідним елементом бачення людини — його надлишок засліплює і травмує водночас. Для Волокітіна живопис виявляється способом примиритися з природою та оприявнити її властивості. Художник зазначає: «Живописна техніка дозволяє створювати ілюзію сонячного світла, яке можна розглядати без захисних засобів. Контрасти і перехрещування променів, ритмічне повторення й туманності наповнюють собою площину полотна і змушують його вібрувати».

Ne travaillez jamais 

Коли: до 30 червня

Місце: 39.9gallery, Київ

«Ніколи не працюйте» — це гасло, написане на паризькій стіні в 1953 році теоретиком Гі Дебором, що було вираженням прагнення до життя, орієнтованого на художню самореалізацію. Однак водночас цей вислів означав заклик повстати проти справжньої біди роботи, повстати проти іноді жорстоких, іноді піднесених обмежень різноманітної, болісної та відчуженої роботи, проти прекарності праці.

Фотопроєкт «Дві кімнати» Тараса Бичка у «Квартирі 35»

Місце: «Дзиґа», Львів

Коли: до 4 липня

Фотоісторія «Дві кімнати» та однойменна фотокнига українського документального фотографа Тараса Бичка — це історія дитинства, дорослішання та фантазій двох його синів, яку Тарас знімає з 2015 року. Це своєрідний фотощоденник сім’ї фотографа, обмежений простором житла. Тарас Бичко намагався відтворити реалії їхнього життя та передати атмосферу дитинства, показати світ синівських ігор, улюблених іграшок, фантазій та емоцій.

«Коли страх стає другом»

Місце: The Naked Room, Київ

Коли: до 17 липня

Проєкт «Коли страх стає другом» включає нові роботи Курмаза, створені протягом 2020 року. Це серія шовкотрафаретів за мотивами зображень з підручників судмедекспертизи, що ними користуються лікарі та криміналісти для визначення характеру тілесних ушкоджень. Техніка шовкотрафарету має властивість естетизувати будь-яке зображення, шліфувати гострі кути. Однак це спрацьовує зворотнім чином з натуралістичними зображеннями понівічених тіл. Формалізовані та представлені у вигляді плакатів, вони лише більше жахають.

«​Вправи на розкутість»

Коли: до 24 липня

Місце: «Щербенко Арт Центр», Київ

У «Щербенко Арт Центрі» проходить персональна виставка Олександра Ройтбурда «Вправи на розкутість», до якої увійшли відразу дві нові серії його робіт: живописні зображення скульптур і жіночі півфігури. Доволі різні, на перший погляд, серії об’єднує ключова риса: Ройтбурд заграє з академічним каноном у своїй непересічній авторській манері.

Як зазначає сам художник, він «переказує» відомі скульптури, вступаючи у діалог з класикою та класицистичною естетикою.

«Відкрита можливість: Українське сучасне мистецтво з приватних зібрань»

Місце: М17, Київ

Коли: до 25 липня

Виставка «Відкрита можливість» пропонує погляд на сучасне мистецтво України крізь одну з можливих моделей музейного зібрання «тут і зараз», основу для якого закладає спільний внесок українських колекціонерів.
Виставка охоплює нетипово широкі часовий і стилістичний діапазони. За часовими координатами – від кінця 1950-х років минулого століття до початку 2010-х нинішнього. За стилістичними, за якими й вибудувано логіку експозиції, — від одеського концептуалізму і Харківської школи фотографії до київського нонконформізму й української «нової хвилі», а також митців «поза системою».

«Згадати той день коли»

Коли: до 15 серпня

Місце: PinchukArtCentre

«Згадати той день коли» — групова виставка українських митців. Це перший проєкт в межах нової серії виставок, які поєднуватимуть роботи українського мистецтва з колекції PinchukArtCentre, в основному зосередженої на 1990-х та початку 2000-х років, з новими, спеціально створеними чи наданими для виставок нещодавніми роботами.

«Камінь б’є камінь»

Коли: до 15 серпня

Місце: PinchukArtCentre

Виставка демонструє як новостворені, так й існуючі роботи, які є рефлексією на теми української історії, політичного насильства, національного історичного спадку, авангарду та радянської утопії. Ця виставка досліджує виклики теперішнього часу в нерозривному зв’язку з минулим, використовуючи історію, щоб освітити сьогодення та уявити майбутнє.

«Хвостосховище»

Коли: до 15 серпня

Місце: PinchukArtCentre

Нова робота Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського представлена в формі Музею людської цивілізації, створеного в майбутньому, вже після загибелі людства. Музей присвячено майбутній археології хвостосховища в Кривому Розі. Хвостосховище — це комплекс спеціальних споруд, призначений для зберігання радіоактивних, токсичних та інших відвальних відходів збагачення корисних копалин. Робота торкається теми відповідальності людини перед земними ресурсами та химерних форм, яких можуть набути сліди перебування людської цивілізації на Землі.

ОПЕН-КОЛИ

Подати фільм на Docudays UA

Подати свій фільм можна в конкурсну програму, що складається з трьох секцій: міжнародного конкурсу DOCU/СВІТ та DOCU/КОРОТКО й національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА, де представлені документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також українськими режисерами та режисерками у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FILMFREEWAY. Прийом та розгляд заявок є платним. 

*Подаючи свій фільм на фестиваль, ви погоджуєтеся з умовами подання та регламентом Docudays UA.

Дедлайн прийому фільмів – 1 грудня 2021 року.

OPEN CALL на участь у Програмі резиденцій у напрямку «Кураторські практики»

Галерея Артсвіт чекає на мотивованих кураторів/-ок, художників/-ць, культурних менеджерів/-ок, співробітників/-ць галерей та музеїв. Попередній досвід роботи у мистецькій сфері вітається. Бажано — знання англійської мови. Групова резиденція пройде у кілька етапів та загалом триватиме 2,5 місяці. Протягом цього часу відбудеться 12 теоретичних та практичних занять із залученням міжнародних експертів, два приїзди до Дніпра для знайомства з художньою сценою міста, спільної роботи над виставкою та участі у публічних заходах. Реалізацію підсумкової виставки заплановано на початок вересня.

Кураторка напрямку – Тетяна Кочубінська.

Заявки заповніть тут

Дедлайн — 27 червня включно.

Her (ex)position

Проєкт Аукціонного дому «Корнерс» і Dofa fund створений на підтримку жінок, які починають свій шлях у мистецтві. Пілотний проєкт розрахований на 1 рік. Для пропозиції виставки варто надіслати 5-7 фото робіт, коротку інформацію про авторку (й кураторку) і короткий опис ідеї. Детальніше за посиланням.

Заявки надсилати на пошту: [email protected]

Дедлайн: немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: