Вакансії

Куди піти з 27 червня до 3 липня

Роботи Влади Ралко, 2022 рікfb @sofiaczechcentre
Роботи Влади Ралко, 2022 рік fb @sofiaczechcentre

Виставка «Мистецтво воєнного стану. Архів»

Коли: з 24 лютого до дня перемоги 

Дe: The Naked Room, Київ 

Для багатьох українських митців потреба реагувати миттєво стала життєво необхідною дією — способом каналізації надто сильних емоцій, актом персонального протистояння російській агресії. Художники публікують свої твори в соціальних мережах, де ті миттєво стають частиною колективного переживання. З початку повномасштабного вторгнення росії ГО МСМ започаткували проєкт «Мистецтво воєнного стану. Архів». Щодня Ольга Балашова, Галина Глеба та Тетяна Лисун ведуть своє кураторське спостереження за митцями, які реагують на війну мистецтвом. Кожна робота в архіві має дату публікації у соцмережах, яка зазвичай збігається із датою створення. Точкою відліку кураторського спостереження є четвер 24 лютого, коли вся країна прокинулася від перших бомбардувань. І воно триватиме до нашої перемоги.

На виставці в галереї The Naked Room показані роботи з цього зібрання, які наразі доступні для експонування. Вона триватиме до моменту, коли буде оголошено про фактичне і юридичне завершення військового стану.

Виставка It was crowded yesterday

Коли: з 14 травня до 30 червня

Де: ArtEast Gallery, Берлін

Київський дует графікинь Etchingroom1, до якого належать Крістіна Ярош й Анна Ходькова, представлять виставку It was crowded yesterday. Проєкт містить роботи, створені після повномасштабного вторгнення рф.

Екскурсія «Серце для Мистецтва»

Коли: щосереди о 14:00 та о 16:00

Де: M HKA, Музей сучасного мистецтва в Антверпені

Проєкт запрошує українських відвідувачів будь-якого віку взяти участь в інтерактивній екскурсії. 

Разом поговорити про мистецькі твори рідною мовою і так познайомитися один з одним, містом і музеєм. Відвідування для українців безкоштовне. Також запрошують на безкоштовну каву після екскурсії.

Виставка «Ілюзія рівноваги»

Коли: з 15 червня до 9 липня

Де: галерея Imagine Point, Київ

У виставці «Ілюзія рівноваги» беруть участь Юрій Мусатов — представник молодої генерації скульпторів-керамістів, та Гія Міміношвілі — стриманий класик концептуальної керамічної скульптури, які зустрілися в одному просторі. Виставка присвячена невизначеності почуттів під час війни, коли автор, як і звичайна людина в таких умовах, не знає достеменно, ким він є, та починає експериментувати в моменті. Усе це змушує зупинитися, задуматись і помедитувати про прості наріжні основи, з яких бере витоки світогляд людини.

Виставка if it is no war today, it doesn’t mean there is NO war

Коли: з 24 червня до 22 липня

Де: галерея Kuns(z)t , Польща 

Вранці 24 лютого 2022 року російська армія розпочала вторгнення в Україну. Саме цю дату часто розуміють як відправну точку російської агресії проти України, однак генезу цього акту слід шукати деінде — не тільки через війну, яка триває на сході України з 2014 року, але також через претензії російської держави до українських територій та автократичний підхід до українського народу.

Виставка if it is no war today, it doesn’t mean there is NO war — це акт солідарності з мешканками та мешканцями України, які постраждали від війни. Це своєрідний запис подій останніх місяців, як і супроводжуючих їх почуттів та емоцій.

Виникаючи з потреби дій, виставка стала для нас способом розуміння війни не лише в історичному чи геополітичному контексті, а зокрема через призму індивідуальних історій.

На виставці будуть представлені роботи Алевтіни Кахідзе, Катерини Алійник, Kinder Album і Сани Шахмурадової.

Кураторки виставки: Юлія Кривіч, Марта Романків й Агата Цесляк.

Виставка Владислава Шерешевського «Воєнний стан»

Коли: з 24 червня до 23 липня

Де: ЦСМ «Білий світ», Київ

Центральною темою виставки є хроніки війни. Полотна датовані днями, коли сталися зображені на них події. Проте відношення моментів створення Шерешевським робіт і відповідних подій у реальності може бути різним. Так, наприклад, затоплення крейсеру «москва» було зображено на полотні та опубліковано в соцмережах за кілька днів до того, як, власне, крейсер потопили. Попередній приїзд британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона, абсолютно таємний, також був передбачений Шерешевським, про що свідчить завчасно опублікований портрет Джонсона.

Виставка «Справдешні чудовиська Марії Приймаченко»

Коли: з 10 червня до 31 липня 

Де: Національний музей Тараса Шевченка, Київ 

Наївне мистецтво Приймаченко видається й справді родом із дитинства: щире, безпосереднє, поза правилами раціонального світу дорослих. Але разом із тим її роботи не існують поза контекстом сучасності, а навпаки — доповнюють його сенсами, яких нам сьогодні так бракує. Прості форми та чисті яскраві кольори допомагають виокремити із навколишньої реальності найважливіше — можливість творення світу власноруч.

Виставка «Я в Україні. Я поза Україною» 

Коли: 10 червня о 18:30

Де: Адресу повідомлять після підтвердження реєстрації

У світовий прайд-місяць «КиївПрайд» привертає увагу світу до подій в Україні та до ролі спільноти ЛГБТ+ у боротьбі нашого народу проти російських загарбників. На виставці будуть представлені 12 історій квір-людей із різних міст, які зараз займаються волонтерською діяльністю, воюють у лавах ЗСУ, збирають кошти, проводять акції та інформують іноземців про війну в Україні. На презентації будуть присутні три герої_ні, чиї історії представлені на виставці.

Виставка gmunden.photo 2022

Коли: з 2 липня до 14 серпня

Де: Stadtgarten Gmunden, Гмунд

Цього року виставка має український фокус, з 18 митців — 10 українців, серед яких Анатолій Бабійчук, Ігор Гайдай, Макс Левін, Євген Нікіфоров, Євген Малолєтка. Проєкт покаже найактуальнішу сучасність через призму різноманітних поглядів, систем переконань і стратегій вираження. У сенсі буття ґрунтовний свідок свого часу, і цього року gmunden.photo, реагуючи на невідкладний стан у світі, запрошує українських митців до діалогу з австрійськими фотографами та відеомейкерами. Виставкові контейнери gmunden.photo відіграють роль передачі зіткнення аспектів переживання бурхливих екзистенційних обставин, з якими стикаються українські митці під час війни, що триває.

«Виставка про наші відчуття»

Коли: з 10 червня до 21 серпня

Дe: «Мистецький арсенал», Київ 

Часом здається, що ми намарно витрачаємо зусилля: за межами збудованого нами крихкого комфорту постає розіп’ятий війною чужий ворожий простір. У будь-який момент він може розширитися, поглинувши наш безпечний острівець. Чи думаємо ми про це? Чи радше заколисуємо свій страх, ховаючи його глибше під оболонкою часом удаваного, а інколи й цілком щирого оптимізму? Чи звикаємо ми до усвідомлення, що як раніше вже не буде? Буде якось інакше, можливо, навіть прекрасно, але точно буде не так. У такій новій реальності, між «до» і «після», шукаємо місце музеям, виставкам — мистецтву. 

У цих залах мала бути зовсім інша експозиція, інші твори, інакші концептуальні запитання. Війна змінила наші плани і змусила сфокусуватися на новому досвіді, шукаючи мистецькі відповідники власних відчуттів. Амбівалентність наших емоцій і думок — саме про це ми намагаємося сказати цією експозицією. Красне мистецтво — наче екран, за яким мерехтять наші страх і біль. І навіть сам термін «красне мистецтво» — це щось на межі професійного жаргону й ностальгії за спокійними часами. Нам ідеться про багатошаровість, неостаточність і невизначеність того, що ми проживаємо в ці дні. Про численні відмінності між глибиною і поверхнею нашого міста, коли ідилічна краса квітучих каштанів не означає безхмарність. Але ні біль, ні шок не вичерпують нашого життя. Тут теж є надія, впертість, відданість, любов. Усе ще є і прекрасне, і є майбутнє. Те, що здавалося тривіальним, у ці дні набуває автентичного, глибокого звучання.

Проєкт «Уяви Україну»

PinchukArtCentre та Музей сучасного мистецтва M HKA представили проєкт «Уяви Україну», який складається з трьох частин і має на меті підтримку українського культурного фронту. Ініціатива створена спільно з Офісом Президента України, Центром образотворчих мистецтв Bozar та Європейським парламентом. 

Виставка «Уяви Україну. Мистецтво як критичне ставлення»

Коли: з 6 травня до 21 серпня

Де: Музей сучасного мистецтва M HKA, Антверпен

Роботи Сергія Браткова, Давида Чичкана, Нікіти Кадана, Ніколая Карабіновича й Алевтини Кахідзе; новий мурал Анни Щербини; відео українських митців Яреми Малащука та Романа Хімея, Даніїла Ревковського й Андрія Рачинського, Дани Кавеліної, Ніколая Карабіновича, Яни Бачинської. Вступне відео на пісню «Обійми мене» Святослава Вакарчука та Akustikos Art Group.

«Це Україна: Захищаючи свободу»

Коли: з 23 квітня до 7 серпня

Де: палаццо Scuola Grande della Misericordia, Венеція 

PinchukArtCentre та Фонд Віктора Пінчука відкриють виставку «Це Україна: Захищаючи свободу» у венеційському палаццо Scuola Grande della Misericordia. Проєкт, який проводиться в партнерстві з Офісом Президента України й Міністерством культури та інформаційної політики України, входить до офіційної супутньої програми La Biennale di Veneziа та відбудеться замість виставки The Future Generation Art Prize @ Venice 2022. Серед представлених художників: Нікіта Кадан, Стефан Медицький, Борис Михайлов, JR, Марина Абрамович, Євгенія Білорусець, Дем’єн Герст, Олафур Еліассон, Такасі Муракамі, Марія Приймаченко, Леся Хоменко та Тетяна Яблонська. 

Piazza Ucraina 

Де: сади Джардіні, Венеція

У межах Венеційської бієнале Український павільйон, кураторами якого є Борис Філоненко, Лізавета Герман і Марія Ланько, відкриє виставку Piazza Ucraina. Інсталяцію реалізовано спільно з Українським мистецьким фондом екстреної допомоги (UEAF).

Проєкт представлять у садах Джардіні просто неба. Роботи українських митців висітимуть на колонах навколо памʼятника, щільно засипаного мішками з піском — посилання на поширену в українських містах практику захисту культурних памʼяток від обстрілів. Інсталяція створена за проєктом української архітекторки Дани Косміної. 

Фотовиставка «ВІДБИТКИ»

Коли: з 10 червня до 9 вересня 

Де: Центр мистецтва міста Леон, Іспанія

Тримісячна фотовиставка «ВІДБИТКИ» складається з понад 80 великоформатних фоторобіт від 7 українських військових прес-офіцерів, які надали свої художні світлини як авторську репрезентацію жорстких реалій сьогодення України.

Україна зазнала безпрецедентної за своєю жорстокістю та масштабами військової агресії з часів Другої світової війни. Війська російської федерації в буквальному сенсі слова фізично знищують українські міста разом з їхнім населенням. За останні 3 місяці військами агресора було знищено десятки тисяч цивільного населення України. Світ облетіли тисячі жахливих фото, на яких зафіксовано безмежний біль війни, що руйнує тіло України та знищує її громадян. Фотовиставка «ВІДБИТКИ» має на меті вийти за межі простої фіксації подій і показати художній погляд на війну та її наслідки.

Виставка «Музи не мовчать»

Коли: з 15 червня до 18 вересня 

Де: Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», Львів

На повномасштабне вторгнення росії в Україну особливо активно зреагувало творче середовище. Другий фронт — культурний фронт, який не мовчить, переживає, фонтанує ідеями і має активну позицію. Художники, дизайнери, архітектори і представники інших напрямів через соціальні мережі та масові медіа демонструють безліч нових робіт, в яких рефлексують на війну. «Ніхто не міг спрогнозувати, що культура в умовах війни виявиться настільки плідною і потрібною. Ніколи не міг подумати, що таке скорочення дистанції між подіями й відображенням видасть стільки сильного матеріалу та захопить мене як куратора. Ця виставка не про війну. Вона про творчість у час війни, сміливість, свободу й оригінальність, які варто цінувати тут і тепер», — розповідає куратор виставки Павло Гудімов. Частиною проєкту є створення онлайн-платформи, де буде представлено більша кількість творів авторів виставки. У проєкті беруть участь: Володимир Будніков, Жанна Кадирова, Влада Ралко, Тіберій Сільваші, Дмитро Молдованов, Ярослав Мотика, Альбіна Ялоза, Ігор Янович, Юрій Денисенков, Ганна Друль, Андрій Дудченко, Ірина Каленик, Олександр Король, Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Антон Логов, Садан, Данило Мовчан, Володимир Семків, Денис Шиманський, AZA NIZI MAZA, Pictoric, balbek bureau, Hochu Raju Re +, Дроздов та партнери, Андрій Варениця, а також інші.

Виставка «Галерея у вікні»

Коли: з 19 травня до 31 січня 

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з Shcherbenko Art Centre. У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру. 

Виставка Влади Ралко «Львівський щоденник»

Коли: 29 червня до 31 грудня

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Shcherbenko Art Centre на запрошення Чеського центру у Софії презентує нову виставку у Window Gallery. Другий проєкт увібрав твори художниці Влади Ралко із нової серії «Львівський щоденник». Від початку повномасштабної війни художниця почала працювати над новою серією, яка стала реакцією на щоденні жахи воєнних дій, зафіксованих на папері.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: