Вакансії

Куди піти з 8 до 14 листопада

©ЦСМ «Білий Світ»
©ЦСМ «Білий Світ»

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ВИСТАВКИ

Виставка фіналістів конкурсу МУХі 2021

Коли: з 11 листопада до 5 грудня

Де: M17 Contemporary Art Center, Київ

Проєкт МУХі 2021 — восьма виставка фіналістів і фіналісток конкурсу для молодих українських художників та художниць з різних куточків України і світу.

Учасниці та учасники: Настя Діденко, Юлія Захарова, Олександра Кадзевич, Олена Ковач, Ольга Кузюра, Зоя Лактіонова, Анна Мананкіна, Павла Нікітіна, Олександр Сіроус, Марія Стоянова. 

«Місце під сонцем»

Коли: з 5 до 20 листопада

Де: ЦСМ «Білий Світ», Київ

Виставка Олександра Яновича «Місце під сонцем», відкривається у день народження художника. «Місце під сонцем» — це назва скульптурного проєкту, до якого входять 18 геометричних скульптурних композицій, дві з яких Олександр завершив сам, а решту запропонував митцям у ролі білої художньої основи.

Учасниці та учасники: Владислав Шерешевський, Дмитро Кришовський, Влад Кришовський, Олексій Малих, Роман Романишин, Матвій Вайсберг, Олена Придувалова, Олексій Аполлонов, Анна Атоян, Ніна Буряк, Олег Денисенко, Петро Сметана, Микола Журавель, Петро Лебединець, Борис Буряк, Олександра Кришовська, Тамара Янович.

«Швидко. Зручно. Небезпечно»

Коли: з 5 до 25 листопада

Де: Мала галерея «Мистецького арсеналу», Київ

Виставка «Швидко. Зручно. Небезпечно» досліджує феномен гіг-економіки через аналіз досвідів взаємодії та співпраці з різними цифровими платформами й осмислення стану прекарності — незахищеної та нестабільної праці. Доповнюючи художні висловлювання заходами публічної програми, проєкт покликаний створити поле для діалогу й солідаризації між учасниками та учасницями, дослідниками і дослідницями, активіст(к)ами та глядач(к)ами.

Учасники та учасниці: Валерія Зубатенко, Борис Кашапов, Микита Кравцов, Анна Сороковая, Ірина Стасюк, Давид Чичкан, група eeefff, група SOSka.

«Пейзаж — сувенір» 

Коли: з 27 жовтня до 5 грудня

Де: The Naked Room, Київ

Галерея The Naked Room представляє другу персональну виставку художниці Олександри Кадзевич у своєму просторі. До експозиції увійшли нові живописні роботи та артефакти, пов’язані з персональною історією родини художниці.

Олександра Кадзевич народилася 1992 року в Одесі. Закінчила Одеське художнє училище ім. М. Б. Грекова та курс «Сучасне мистецтво» у Kyiv Academy of Media Arts (Київ). У червні 2018 року заснувала у своїй майстерні в Одесі artist-run space Noch. Номінантка Премії PinchukArtCentre 2020. У 2021 році стала фіналісткою конкурсу МУХI 2021.

«Балада про дитинство (2021)»

Коли: з 18 жовтня до 11 листопада

Де: Львівський муніципальний мистецький центр, Львів

«Балада про дитинство» — автобіографічна серія фотографій Поліни Полікарпової, що розповідає про одержимість певними візуальними образами популярної культури дитячого періоду пізніх 1990-х та підліткових 2000-х, а також про їхній вплив на світогляд фотохудожниці нині.

Поліна Полікарпова — незалежна фотографиня та художниця-костюмерка харківського театру «Нефть». Учасниця українських і міжнародних фотофестивалів та артрезиденцій, номінантка на премію МУХі-2019.

«Олександр Дубовик. Знаки»

Коли: з 15 жовтня до 26 листопада

Де: «ЄрміловЦентр», Харків

У проєкті показано різні напрямки творчості Олександра Дубовика: від перших знакових живописних «букетів», створених у 1960-х, і серій гуашей — до унікальних артбуків, у яких художник втілював свої найбільш сміливі ідеї. В експозиції також буде відтворено атмосферу Новоапостольскої церкви у Києві, для якої художник створив проєкт вітражного оформлення. 

Олександр Дубовик — український шістдесятник, представник генерації неоавангардних художників. 

UNTITLED ERA

Коли: з 14 жовтня до 14 листопада

Де: Avangarden gallery, Київ

Untitled Era — це проєкт про необхідність внутрішніх змін людини для пошуку істини у взаєминах зі собою та навколишнім світом. Це можливість вловити щось важливе, те, що і надає всьому сенс у цій плинній, мінливій ​​повсякденності. Щоб інтуїтивно прокладати шлях у нову еру, яка ще чекає свого визначення і опису.

Учасники та учасниці: Василина Буряник, Артем Волокітін, Вася Дмитрик, Діма Красний, Віктор Мельничук, Євген Самборський.

«Футомарення»

Коли: з 15 жовтня до 30 січня

Де: «Мистецький арсенал», Київ

«Мистецький арсенал» продовжує перевідкривати культурну спадщину України ХХ століття проєктом «Футомарення», присвяченому яскравому авангардному спалаху — футуризму. Виставка займає 4 тисячі квадратних метрів простору. На ній представлені майже півтисячі експонатів. Це і знакові, й маловідомі твори з 19 державних інституцій культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) та 8 приватних колекцій, архівні документи, фотографії, ігрові та хронікальні кінострічки. 

«Неназвані форми»

Коли: з 19 жовтня до 13 листопада

Де: Shcherbenko Art Centre, Київ

Практика Ольги Антонової є мультидисциплінарною: графіка та живопис завжди стають основою для написання поетичної прози, яка згодом трансформується в аудіороботи й часто доповнюється скульптурою. Зі свого боку, скульптури входять у діалог з образами з графіки чи живопису. Зокрема у проєкті «Неназвані форми», задіюючи різні медіуми, художниця створює єдине тіло виставки, яке мультисенсорно діє на глядача чи глядачку. 

Ольга Антонова народилась у Москві у 1988 році, з 2016 по 2018 рік була учасницею артгрупи Light. До 2022 року навчається на магістерській програмі з образотворчого мистецтва в Zurich University of the Arts, Цюрих, Швейцарія. Ольга працює з графікою, діджитал графікою, аудіомистецтвом та живописом. Наразі живе і працює в Цюриху.

«5 років тому»

Коли: з 20 жовтня до 14 листопада

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Voloshyn Gallery представляє груповий проєкт на честь 5-ти річчя Voloshyn Gallery. «5 років тому» — це візуалізація взаємодії минулого і теперішнього, де експозиція є дослідженням часу та простору й водночас його фіксацією, що набуває значення для створення і культивування нового досвіду через призму минулого.

Учасники та учасниці: Нікіта Кадан, Леся Хоменко, Олексій Сая, Микола Рідний, Ніколай Карабінович, Євген Самборський, Влада Ралко та Володимир Будніков. 

OLE!

Коли: з 21 жовтня до 21 листопада

Де: Dymchuk Gallery, Київ

Dymchuk Gallery представляє проєкт OLE! художника Леся Подерв’янського. До нього увійшли 8 живописних робіт з циклу «Корида», написаних автором протягом останнього року. Композиційно сюжети полотен створені наче вірші японської поезії, де драматургія вибудовується на співвідношенні людини й природного оточення, яке умовно передано кольором, з ледь помітними деталями, що все вирішують: напруженим застиглим рухом, поглядом, шпагою. Фігура матадора демонструє стійкість перед глобальним стиранням ідентичності.

Лесь Подерв’янський — український художник, представник Нової хвилі, автор сатиричних п’єс, член Спілки художників України з 1980 року.

«Метафізика. Острів»

Коли: з 22 жовтня до 27 листопада

Де: Галерея сучасного мистецтва NT-Art, Одеса

«Метафізика. Острів» — виставка про переосмислення «одеського міфу», організатори — платформа культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, forumZFD і галерея сучасного мистецтва NT-Art.

Учасники та учасниці: Валентин Алтанець, Валерій Басанець, Ігор Божко, Олег Волошинов, Юрій Єгоров, Віктор Маринюк, Євген Рахманін, Володимир Стрельніков, Валентин Хрущ, Людмила Ястреб.

«Міф про молодий місяць»

Коли: з 15 жовтня до 14 листопада 

Де: Muzeon Experimental Centre, Одеса

У своїй художній практиці Сана Шахмурадова досліджує феномен міфу через візуальні образи і сюжети, які інстинктивно — на рівні рефлексу — усвідомлюються як носії міфологічної мови, випереджуючи спроби формального та раціонального аналізу зображення. Художниця вибудовує свою символьну систему індуктивно: починаючи з образів побутової міфології, які можна помітити у сімейних традиціях, і через особисту сновидальну інтерпретацію цих сюжетів авторка намагається дістатися колективних міфологічних архетипів.

Сана Шахмурадова народилася в Одесі у 1996 році. У 2014 році вона іммігрувала до Торонто, де отримала ступінь бакалавра мистецтв з психології в Університеті Йорку. Займаючись графікою на постійній основі, згодом вирішила звернутися до живопису. З 2020 році живе в Києві, для живопису використовує стару мішковину або полотно та олію. Бачити менше

«Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»

Коли: з 16 жовтня до 10 січня

Де: Одеський художній музей, Одеса

Цей проєкт — своєрідний «тізер» до великої персональної виставки-ретроспективи Ройтбурда, що буде показана наступного року в чотирьох містах країни: Одесі, Києві, Львові та Дніпрі. Нинішня виставка триватиме до кінця року, можливе подовження. На виставці буде представлено 28 живописних робіт: відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних фотографій з родинної та приватних колекцій.

Олександр Ройтбурд — український художник, директор Одеського художнього музею та депутат Одеської обласної ради від «Європейської солідарності».

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до грудня 2021  

Де: PinchukArtCentre, Київ

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Учасники та учасниці: Алекс Бачинський-Дженкінс, Вендімагейн Беліт, Мінья Бьябьяні, Ріндон Джонсон, Агата Інгарден, Бронвін Кац, Лап-Сі Лам, Міре Лі, Пол Меікі, Ліндсі Мендік, Херніке Науман, Педро Невес Маркес, Фріда Орупабо, Андрес Перейра Пас, Тереса Солар, Азіз Хазара, Хо Руї Ан, Тревор Янг, Ханна Куінлен та Роузі Гастінгс, Ярема Малащук та Роман Хімей, Калла Хенкел та Макс Пітегофф.

Події

Kyiv Culture Workers Day

Коли: 9 листопада, 17:00

Де: Київська міська галерея мистецтв «Лавра»(вулиця Лаврська, 1).

Акредитація: тут

Програма заходу передбачає зустріч з представниками культурного середовища міста, презентацію нових можливостей для муніципальних закладів та неформальний нетворкінг. Під час презентації обговорюватиметься зокрема і наближення до європейських стандартів у сфері культури та освіти, процеси цифрової трансформації культурного середовища столиці, а також темою обговорення стануть особливості реалізації креативних напрямків та молодіжних проєктів.

Окрім діячів культури, до обговорення приєднаються і представники міської влади в особі Голови КМДА та мера Києва Віталія Кличка, українські й іноземні дипломати та політики.

Презентація графічного роману «Очі демона»

Коли: 10 листопада, 19:00

Де: Otel’, Київ

На події відбудеться презентація неонур роману Гоші Бабанського та Анатолія Бєлова «Очі демона» показ документального фільму про створення роману та автограф сесія. Спеціально для Your Art автори підготували карту персонажів роману. Хто ці герої та чим вони займаються можна дізнатися за посиланням.

«Кінографія. Географія українських кінотеатрів радянського періоду»

Коли: 11 листопада о 19:00 

Де: онлайн

Команда проєкту «Кінографія. Географія українських кінотеатрів радянського періоду» завершує перший етап дослідження сучасного стану українських радянських кінотеатрів і процесів кінофікації 1940–1980-х років. Команда запрошує на презентацію результатів дослідження, сайту проєкту та інтерактивної онлайн-мапи радянських кінотеатрів, яка складається з 14-ти українських міст.

Форум МУХі 2021

Коли: з 12 по 14 листопада

Де: Місце: Центр сучасного мистецтва М17, вул. Антоновича, 102-104, Київ

Форум МУХі 2021 збирає професіонал-/ок мистецтва: художни-/ць, куратор-/ок, дослідни-/ць, менеджер-/ок мистецьких інституцій, що представляють спільноти Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра й Полтави для обговорення середовища сучасного мистецтва в Україні. Ми запрошуємо вас до послідовного розмірковування над ідеями, що панують у нашому середовищі. 

Захід відбудеться у форматі панельних дискусій та доповідей про покоління, фемінізм, систему мистецтва, кураторство, освіту, правові відносини, інституції, а також буде презентації нової книжки про історію конкурсу «МУХі 2009-2021».

Вхід вільний за умови реєстрації.

«Про NFT мистецтво і що з ним робити»

Коли: 2 листопада, 19:00 

Де: PinchukArtCentre, Київ та (ютуб артцентру)

Тимофій Компанченко — голова відділу технологій Artory, ексголова відділу технологій Christies (США), експерт робочої групи New Museum&Econimics Model у Громадській організації «Музей сучасного мистецтва».

Четверта Київська бієнале

Коли: з 16 жовтня до 14 листопада

Де: Будинок кіно, Київ

Форум сучасного мистецтва, знання і політики, що об’єднує виставкові проєкти і дискусійні майданчики. Ця міжнародна подія під назвою «Союзники» спільно організована кураторами з Альянсу східноєвропейських бієнале, до якого, крім Київської бієнале, входять Бієнале Matter of Art у Празі, Бієнале Варшава, OFF-Бієнале в Будапешті та фестиваль Survival Kit у Ризі. Розмаїта програма бієнале стосуватиметься різних історичних форм і сучасних прикладів культурних союзів йполітичних альянсів у Східній Європі та за її межами, а також їхньої здатності створювати нові соціальні формати. У межах Київської бієнале 2021 буде представлено серію мистецьких проєктів та освітніх заходів, присвячених сучасним умовам, політичним чинникам й інституціям, що сприяють створенню нових альянсів у ХХІ столітті. Київська бієнале вкотре досліджуватиме міську архітектуру в контексті радянського модернізму — головною локацією цьогорічної події стане Будинок кіно.

МОЖЛИВОСТІ

Yermilov Art School 

Де: онлайн

Більше деталей тут.

На курсі своїм досвідом поділяться провідні фахівці з різних точок України: практикуючі куратори, мистецтвознавці, філософи, теоретики культури, арткритики та художники.

Лектори курсу: Марина Конєва, Ольга Балашова, Оксана Баршинова, Дарина Скринник-Миська, Лія Достлєва, Наталія Іванова, Костянтин Зоркін, Дмитро Петренко.

M17 Sculpture Prize 2022: Open Call

Дедлайн подання заявки: 1 грудня 

ЦСМ М17 і Adamovskiy Foundation оголошують OPEN CALL на здобуття другої премії M17 Sculpture Prize у галузі тривимірного мистецтва.

10 номінантів і номінанток отримають фінансування на реалізацію своїх ескізів та візьмуть участь у виставці в ЦСМ М17, яка відбудеться восени 2022 року. Головний переможець отримає премію у розмірі 250 000 гривень. Тема M17 Sculpture Prize 2022 — «Постгуманізм: Людина у змінюваному контексті». Більше про конкурс та умови участі — за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: