Вакансії

Мер Мелітополя повідомив про загрозу вивезення скіфського золота до Криму

@mltpl.city
@mltpl.city

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російські окупанти розграбовують Мелітопольський краєзнавчий музей, до колекції якого належить скіфське золото IV століття до нашої ери. На своїй сторінці у фейсбуці він зазначив, що обʼєкт можуть вивезти до окупованого Криму.

«Наш краєзнавчий музей повністю розграбовується. Історія Мелітополя повністю грабується російськими окупантами. І основні експонати, які були в нашому музеї — це скіфське золото — під загрозою вивозу до Криму. Буквально сьогодні (30 квітня) туди везуть якогось експерта з Криму, що оцінить наше скіфське золото. І я так розумію, що оцінка буде відбуватиметься наступним чином: якщо йому воно сподобається, то скіфське золото буде вкрадене», — заявив Федоров.

Раніше повідомлялося, що керівництво музею сховало експонати, проте окупанти їх знайшли. Йдеться про понад 1800 експонатів, серед яких скіфське золото та гунські предмети III–V століття нашої ери. 

Нагадаємо, що 27 квітня Запорізька ОВА повідомила, що окупанти рф захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей, де зберігається скіфське золото IV століття до нашої ери. Обʼєкти знайшли в 1950-х роках у Мелітопольському кургані. За словами Запорізької ОВА, про те, що в музеї є скіфське золото, росіянам розповіли колаборанти.

Окупанти розпочали поширювати інформацію про нібито врятоване від колишніх працівників закладу скіфське золото в Мелітопольському краєзнавчому музеї. Мовляв, ті хотіли вивезти його за межі країни.

29 квітня в ефірі єдиного інформаційного телемарафону «UA. Разом» очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух заявив, що найцінніші колекції із Запорізької області вивезли в інші регіони України ще в березні. Проте не уточнив, які саме. Мова йшла, ймовірно, про експонати Запорізького краєзнавчого музею та Запорізького художнього музею.

Пізніше того ж дня мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону повідомив, що російські військові зайшли скіфське золото.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: