Вакансії

Міжнародна рада музеїв ICOM затвердила визначення поняття «музей»

Національний художній музей України
Національний художній музей України

Під час конференції Міжнародної ради музеїв (ICOM) у Празі представники понад 500 музеїв проголосували за нове визначення поняття «музей». Відповідне рішення підтримали 92 % учасників.

Як пише видання The Art Newspaper, визначення суттєво змінилося вперше за 50 років. Тепер тлумачення містить такі поняття, як «інклюзивність», «доступність», «стійкість» і «етика».

Згідно із затвердженим визначенням: «Музей — це некомерційна організація, яка постійно працює на службі суспільства, збирає, зберігає, досліджує, інтерпретує та експонує матеріальну та нематеріальну спадщину. Відкриті для громадськості, доступні та інклюзивні, музеї сприяють різноманітності та сталості світу. Їхня робота та комунікація ґрунтуються на засадах етики і професійності, передбачають залученість громад і пропонують різноманітний досвід для освіти, насолоди, роздумів і обміну знаннями».

Нове визначення вже зіткнулось із критикою, оскільки до тлумачення «музею» не увійшли такі поняття, як деколонізація, репатріація, реституція, вилучення. Нововведення назвали надмірно компромісним та недостатньо прогресивним.

Нагадаємо, на початку травня Міжнародна рада музеїв ICOM запропонувала два визначення поняття «музей».  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: