Вакансії

На Дніпропетровщині меч періоду середньовіччя використовували як опору для навісу

Меч, знайдений Леонідом Аксьоненко @facebook
Меч, знайдений Леонідом Аксьоненко @facebook

До колекції Павлоградського історико-краєзнавчого музею надійшов меч періоду середньовіччя у межах акції «Подаруй музею експонат». Подарунок установі зробив мешканець Павлограда Леонід Аксьоненко.

Чоловік знайшов меч у 1986 році випадково: він був на дні смітника у купі залізяччя на городі біля будинку Аксьоненка. Чоловік прийняв майбутній музейний експонат за звичайний шматок заліза й використовував як опору для навісу.

Як зазначається у дописі на фейсбуці, Леонід Аксьоненко побачив фото давніх мечів на просторах інтернету й зрозумів, що залізна палиця, яка підпирає його навіс, — це не що інше, як давній меч, пошкоджений часом. Обʼєкт має клинок завдовжки 70 сантиметрів і завширшки 3,5 сантиметра, а його вага становить понад 1 кілограм. Такі мечі мають невиражене вістря, оскільки їх застосовували для того, аби завдавати рубаючі удари.

У коментарях для видання «Суспільне» директорка музею Тетяна Ведмідь зазначила, що вивчення меча дає змогу припустити його приналежність до періоду раннього середньовіччя. Проте для остаточного визначення цих даних меч необхідно відреставрувати. Наразі ідентифікація обʼєкта триває.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: