Вакансії

Прем’єр-міністерка Великобританії виступила проти повернення мармурів Парфенону Греції

@artnet
@artnet

Нова прем’єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс заявила, що не підтримує будь-яку зі схем, за якої Великобританія та Греція спільно володітимуть мармурами Парфенону, які нині перебувають у Британському музеї. Про це Трасс розповіла в інтерв’ю британському телерадіоканалу GB News Трасс.

Розділити предмети між Лондоном і Афінами запропонував голова Британського музею Джордж Осборн під час інтервʼю на радіостанції LBC. За його словами, обʼєкти в Британському музеї розповідають про давньогрецьку цивілізацію в порівнянні з іншими цивілізаціями — Китаю, Індії, інших частин Середземномор’я, натомість в Афінах «вони лише демонструють грецьку цивілізацію». Осборн додав, що угода має бути укладена, і закликав дві сторони підійти до питання без попередніх умов і «червоних ліній».

Античні статуї середини I тисячоліття до нашої ери з храмового комплексу Парфенон в Афінах є предметом суперечок між Грецією та Англією протягом 200 років. Загалом у Британському музеї зберігається 15 метопів, 17 фронтових постатей і частина оригінального фризу вагою понад 110 кілограмів.

З 1983 року Греція активно вимагає в Британії повернути предмети мистецтва. За словами Британського уряду, музей працює незалежно від влади. Інституція ж посилається на закон 1963 року, згідно з яким вивезення експонатів за межі Британського музею повинно здійснюватися лише у випадку їхнього пошкодження або якщо обʼєкт є копією, краденим експонатом чи насильно придбаним під час Голокосту. За словами керівництва музею, віддати предмети мистецтва в оренду Греції не можна, оскільки держава не визнає права власності британської інституції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: