Вакансії

У Британії запропонували розділити мармури Парфенона між Лондоном й Афінами

@theartnewspaper
@theartnewspaper

Під час інтервʼю на радіостанції LBC голова Британського музею Джордж Осборн заявив, що Греція та Британія повинні домовитися про експозицію мармурів Парфенона і в Лондоні, і в Афінах. 

«Не можу говорити за всіх піклувальників музею, але я думаю, що таке рішення спрацює», — заявив Осборн.

За його словами, обʼєкти Парфенона в Британському музеї розповідають про давньогрецьку цивілізацію в порівнянні з іншими цивілізаціями — Китаю, Індії, інших частин Середземномор’я, натомість в Афінах «вони лише демонструють грецьку цивілізацію». Осборн додав, що угода має бути укладена, і закликав дві сторони підійти до питання без попередніх умов і «червоних ліній».

«Ми відкриті до надання наших експонатів будь-кому, хто про них подбає і гарантує їхнє безпечне повернення», — підкреслив Осборн.

Античні статуї середини I тисячоліття до нашої ери з храмового комплексу Парфенон в Афінах є предметом суперечок між Грецією та Англією протягом 200 років. Загалом у Британському музеї зберігається 15 метопів, 17 фронтових постатей і частина оригінального фризу вагою понад 110 кілограмів.

Нагадаємо, ЮНЕСКО оголосила про те, що Великобританія та Греція домовилися провести офіційні переговори про досягнення «взаємоприйнятної угоди» щодо мармурів Парфенона, які перебувають у Британському музеї. Зустріч, ініційована Великою Британією, буде організована «згодом». Передбачається, що в переговорах візьмуть участь міністерка культури Греції Ліна Медоні та міністр цифрових технологій, культури, ЗМІ та спорту Сполученого Королівства — Стівен Паркінсон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: