Вакансії

У Франції судять українця за крадіжку картини

Поль Сіньяк, «Порт Ла-Рошель», 1915
Поль Сіньяк, «Порт Ла-Рошель», 1915

У Франції почався суд над громадянином України, якого звинувачують в організації крадіжки картини Поля Сіньяка «Порт Ла-Рошель» (1915). Полотно вартістю 1,5 мільйона євро знайшли в київському будинку через рік після її зникнення.

Картину викрали з Музею образотворчих мистецтв міста Нансі у 2018-му році. Співробітники виявили порожню раму на стіні після того, як троє людей зрізали полотно канцелярським ножем, згорнули його і вийшли з будівлі, сховавши роботу під плащем. Обʼєкт вважався зниклим упродовж року, допоки київські правоохоронці не виявили картину під час обшуку в будинку чоловіка, якого підозрювали у вбивстві. Особа, імʼя якої не повідомляється, зізналась, що в шафі лежить цінне полотно. Під час допиту затриманий розповів, що обʼєкт належить 64-річному колекціонеру Вадиму Гужві, який на той час перебував в австрійській в’язниці через крадіжку картини Ренуара у Відні в листопаді 2018 року. Після звільнення в червні 2020 року він був екстрадований до Франції.

У лютому 2021 року картину повернули з України до Франції. Гунжава заперечує свою причетність до крадіжки і стверджує, що його підставили.

«Його немає на записі камер спостереження. Там три людини, яких неможливо ідентифікувати», — заявила його адвокатка Саміра Будіба. Гужву також звинувачують в інших крадіжках творів мистецтва, які сталися у 2017 та 2018 роках у Франції. Ймовірно, суд триватиме два дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: