Вакансії

У Маріуполі знищили краєзнавчий музей

@facebook
@facebook

Внаслідок постійних обстрілів окупантів у Маріупольському краєзнавчому музеї сталася пожежа. Про це пише журналіст Андрій Цаплієнко з посиланням на історика Івана Джуху у своєму телеграм-каналі.

«Щойно телефонував Іван Георгійович Джуха. Згорів краєзнавчий музей у Маріуполі, місце де зберігалася наша спадщина. Що вдалося врятувати, невідомо», — написав він.

Будівля музею була зведена у роки Першої Світової війни, імовірно, за проєктом міського архітектора Віктора Нільсена. Тут планували розмістити будинок воїнів-інвалідів, де вони могли б жити та опановувати різні спеціальності й так адаптовуватися до цивільного життя. Проте через брак фінансування ініціатива припинила своє існування. 

Однак у 1920 році тут заснували Маріупольський краєзнавчий музей — нині його вважають найстарішим музеєм на території Донеччини. Інституція мала 7 експозиційних залів і наукову бібліотеку, яка складалась із 17 тисяч книг. Фонд музею налічував понад 53 тисячі експонатів. 

Нещодавно ми писали, що внаслідок авіадару окупанти рф знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі. Втім, за словами голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського, на момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, а тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова. Проте в музеї зберігалися роботи інших художників, серед яких Іван Айвазовський, Микола Глущенко, Тетяна Яблонська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: