Вакансії

У Національній галереї Лондона перейменували картину Дега «Російські танцівниці»

“Українські танцівниці” Едгар Дега @tsn
“Українські танцівниці” Едгар Дега @tsn

Через повномасштабне вторгнення рф на територію України Лондонська національна галерея перейменувала картину французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці». Таке рішення прийняли після численних закликів українців у соцмережах. Втім, щодо назви роботи точилися дискусії упродовж багатьох років, а тепер картина початку XX cтоліття називається «Українські танцівниці». На полотні зображено групу танцівниць із вплетеними у волосся стрічками жовтого та синього кольорів. Робота виконана пастеллю.

«Назва цієї картини є предметом постійних дискусій упродовж багатьох років і висвітлюється у науковій літературі, однак за останній місяць їй надали підвищеної уваги у зв’язку з нинішньою ситуацією. Тому ми вирішили, що зараз слушний момент оновити назву картини, аби вона краще відбивала її сюжет», — заявив представник Національної галереї.

Нещодавно ми писали, що на знак солідарності нью-йоркський музей сучасного мистецтва (MoMА) відкрив виставку з роботами митців, які народилися в Україні. Серед них Казимир Малевич, Давид Бурлюк, Соня Делоне-Терк, Василь Єрмілов, Ілля Кабаков й інші українські художники з колекції музею. Також з 30 березня до 30 квітня в МоМА триватиме проєкт Notes from the Ground — відеороботи Миколи Рідного, Дани Кавеліної, Улі Голуб й Олексія Радинського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: