Вакансії

В США суд відхилив позов щодо повернення «Скарбів гвельфів» спадкоємцям

@artnet
@artnet

Окружний суд США в окрузі Колумбія відхилив позов щодо повернення «скарбів гвельфів» єврейським спадкоємцям. Обʼєкти оцінюють у 250 мільйонів доларів.

Відмова суду пов’язана із відсутністю юрисдикції в справі США. Представники позивачів висловили розчарування таким рішенням та наголосили, що, на їхню думку, Німеччина ігнорує свої зобов’язання, прийняті відповідно до Вашингтонських принципів 1998 року, де містяться рекомендації щодо реституції об’єктів мистецтва, конфіскованих нацистським режимом у Німеччині.

Нині колекція представлена в Музеї декоративно-ужиткового мистецтва в Берліні. З 2008 року нащадки єврейських артдилерів намагаються повернути «скарбу гвельфів». Вони стверджують, що їхні предки продали об’єкти під тиском нацистів, що, на їхню думку, є «актом геноциду». У 2014 році німецька комісія не погодилася з цим твердженням та відмовила нащадкам у реституції. Своєму черговою спадкоємці звернулись до суду США. У 2021 році Верховний суд США постановив, що позивачі не можуть вимагати повернення предметів мистецтва через правову систему США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: