Вакансії

В Україні створили документальний подкаст про російські злочини проти культурної спадщини України

Музей імені Куїнджі в Маріуполі, обʼєкти якого опинились на  території, не підконтрольній Україні @the-village
Музей імені Куїнджі в Маріуполі, обʼєкти якого опинились на території, не підконтрольній Україні @the-village

В Україні запустять подкаст про російські злочини проти культурної спадщини України — «Чому вони крадуть». Проєкт є ініціативою кінокомпанії 435 FILMS.

За словами продюсерки Анни Паленчук, подкаст досліджує крадіжки армії рф, яка свідомо спустошує та привласнює українську культуру. Зокрема, слухачів ознайомлять із доказовою базою та можливими шляхами повернення викрадених обʼєктів. Під час створення проєкту команда залучала експертів із музеєзнавства, історії та археології, а також юристів, активістів, директорів музеїв, заповідників, політиків.

«Мета, якою живе наша команда, полягає в тому, щоби разом із репараціями після підписання мирного договору росія також повернула нам культурні цінності, які зараз перебувають на її території. Це й золото з українських курганів, і Вишгородська ікона Божої Матері, і Конституція Пилипа Орлика, і спадщина Мазепи, і козацькі клейноди, і картини Шевченка — численні безцінні артефакти», — пояснила Паленчук.

Подкаст складатиметься із п’яти епізодів по 20 хвилин, які будуть опубліковані впродовж жовтня. Перший епізод про викрадене скіфське золото вийде 6 жовтня на сайті «Української правди» в розділі «Подкасти», а також на платформах Apple Podcast, Google Podcast, Spotify.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: