Вакансії

В європейських містах відбулися акції на підтримку Маріуполя

@ua-story
@ua-story

На цих вихідних у деяких європейських містах відбулися акції на підтримку України. Зокрема, у Будапешті відбулась акція вшанування памʼяті загиблих у маріупольському драмтеатрі. Поруч із меморіалом «Взуття на березі Дунаю» виставили 300 пар ношеного взуття, що символізує щонайменшу кількість вбитих маріупольців. Про це повідомляє глава МЗС Дмитро Кулеба на своїй сторінці у фейсбуці.

«Меседж України простий. Європейські лідери з року в рік повторюють “Ніколи знову”. Але історія вже повторюється просто зараз, на наших очах. Тому зараз мало співчувати, потрібно конкретними справами довести, що справді “Ніколи знову”», — пише Кулеба.

Зазначається, що на акцію активістів надихнула промова президента Зеленського на саміті ЄС. Зокрема, він згадав про це місце, закликаючи усвідомити, що «звірства росіян у Маріуполі зараз, у XXI столітті, нічим не відрізняються від звірств нацистів у Будапешті в 1944–1945 роках».                                            

Меморіал «Взуття на березі Дунаю» вшановує пам’ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття.

У Варшаві 25 березня близько 4000 українців влаштували акцію під гаслом Stop promising, start acting!. Подія була присвячена дводенному візиту президента США Джо Байдена.  

«Тільки в Маріуполі за різними даними комунальні служби поховали в братських могилах від 3000 до 4500 людей, але вже 6 днів у місті нікого не ховають. Загиблі люди лежать вздовж вулиць та серед дитячих майданчиків, на площах і біля будинків, з яких вони не встигли вибігти. Мирній Європі усвідомити масштаб українського горя дуже важко. Тож ми попросили учасників акції лягти на землю і згадати кожного, хто загинув. І це море людей, яке уособлює собою жертв, дуже трагічний і промовистий візуальний образ», — пояснює співавторка перформансу Ярослава Гресь.

Нещодавно ми писали, що у Празі перед Національним театром намалювали слово «Діти» — напис , який був поблизу драмтеатру в Маріуполі. Таку ж саму акцію провели в польському місті Щецин та в Берліні. Також 27 березня у Всесвітній день театру відбудуться заходи на 6 сценах німецьких театрів, присвячені Маріуполю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: