Вакансії

У МКІП назвали кількість зруйнованих українських музеїв 

Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі @the-village
Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі @the-village

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф пошкоджено або зруйновано близько 30 музеїв і понад 380 пам’яток культури. Про це під час брифінгу повідомила заступник міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар.

Нагадаємо, що в перші дні повномасштабної війни російські окупанти знищили історико-краєзнавчий музей в Іванкові, в якому зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко. Однак роботи вдалося зберегти — місцеві жителі позабирали їх до своїх домівок.

Також окупанти зруйнували Маріупольський краєзнавчий музей і Художній музей імені Архипа Куїнджі, а експонати інституцій вивезли на тимчасово окуповані території. Йдеться про оригінали робіт Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського.

У ніч проти 7 травня внаслідок прямого влучання російської ракети знищено Національний музей Григорія Сковороди, розташований у селі Сковородинівка на Харківщині. На щастя, найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, оскільки їх заздалегідь перемістили в безпечне місце.

2 червня у Харкові російська армія зруйнувала єдиний в Україні музей російського поета Сергія Єсеніна. Інституція розташовувалась у центральному корпусі школи Київського району Харкова. 

Нещодавно ми писали, що за спільними оцінками Мінекономіки та KSE станом на 8 червня загальна сума прямих збитків для економіки України від пошкодження та руйнування культурних обʼєктів унаслідок повномасштабної війни становить орієнтовно 270 мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: